Sportovní nápoje – vyznáte se v nich?

0

Voda je základem života. Toto sousloví zná jistě každý, nicméně řada lidí se jím neřídí. Lidský organismus se skládá přibližně z 45-75%, přičemž ovlivňujícími faktory jsou věk, pohlaví a individuální rozdíly (množství tuku v těle, pitný režim,…). Bez jídla člověk vydrží i několik týdnů, nedostatek tekutin vede neodvratně ke smrti za 7-10 dní (většinou se uvádí údaj 5 dnů).

A jaké by mělo být množství, které člověk potřebuje ke správnému fungování organismu? Nejjednodušším ukazatelem toho, jestli pijeme málo nebo dostatečně, je moč. Pokud je tmavá nebo zabarvená, měli bychom se zamyslet nad naším pitným režimem a zvýšit množství konzumované vody. Pomůckou pro určení množství může být následující vzorec:

 

V = m/15 * 0,5  [ l ]

 

Převedeno do srozumitelnější formy – množství vody, které bychom měli vypít, je půl litru tekutin na každých 15kg hmotnosti, zaokrouhleno na půllitry nahoru. Příklad – člověk vážící 69kg, by měl vypít 69/15*0,5 = 2,5l. Toto číslo je základní množství pro organismus v klidu, bez výraznějších vnějších vlivů.

 

Pokud sportujeme, je nutno tuto hodnotu navýšit adekvátně vypocenému množství, stejně tak jako např. v horkém létě. Pamatujme také na fakt, že náš organismus je schopen vstřebat přibližně 1l tekutin za hodinu. Pokud pijeme více, voda zůstává déle v trávícím traktu a my tak můžeme mít pocity těžkosti. Pokud zajdeme ještě více do hloubky, nejrychleji se vstřebává tekutina o teplotě 10-15 stupňů. Tato informace může být užitečná např. pro sportovce, kteří se před výkonem zavodňují.

 

Podle hustoty (osmoality) rozdělujeme nápoje do 3 skupin: hypotonické, izotonické a hypertonické.

Každá z těchto skupin je vhodná k jinému použití. Pro zajímavost, fyziologická hodnota osmolality plazmy je přibližně 300 mOsmol/kg. Rozdíl mezi těmito nápoji spočívá v rychlosti vstřebávání látek

v něm obsažených.

 

Nápoje hypotonické

(osmolalita rovna nebo menší než 250 mOsmol/kg)

 

Tyto nápoje mají v porovnání s dalšími dvěma skupinami nejnižší osmoalitu. Obecně se jedná o nápoje, které používáme nejčastěji. Patří mezi ně např voda, čaj, voda s citrónem apod. Slouží k doplnění vody v organismu. Používat je můžeme nejen v průběhu dne, ale i při sportovní aktivitě. Nápoje hypotonické můžeme používat i pro zavodňování před sportovní aktivitou. Toto provádějte cca 60-90min před sportovní aktivitou v množství cca 250ml za 15minut. 20-30min před aktivitou už zavodňování ukončete z jistých zjevných důvodů 🙂

 

 

Nápoje izotonické

(osmolalita rovna přibližně 290 ± 15 mOsmol/kg)

 

Nápoje izotonické mají osmoalitu podobnou jako je osmoalita krevní plazmy. Můžeme do této skupiny zařadit asi většinu iontových nápojů (pokud dodržíme doporučené ředění). Používají se zejména pro doplnění energie a nezbytných iontů v průběhu sportovní aktivity. Tato aktivita by svojí délkou měla překročit minimálně 30min., lépe však 45minut a více. Tyto nápoje konzumujeme

v množství přibližně 200-400ml za hodinu.

Pokud nechcete utrácet za komerční iontové nápoje a nemíříte zrovna na nějaký závod, může se Vám hodit následující recept na domácí iontový nápoj. Ohřejte vodu na 90˚C, vylouhujte kvalitní sypaný zelený čaj po dobu cca 2-3min (nikoliv déle) a čaj nechte vychladnout na cca 40˚C. Přidejte přiměřeně medu (jedná se o 4-6% roztok) a špetku soli. Místo zeleného čaje můžete použít například i roiboos, pak se samozřejmě liší doba a teplota přípravy. Souhrnně v tomto nápoji naleznete antioxidanty (EGCG), zdroj sacharidů, enzymy, minerály i ionty, které nás zajímají.

Nápoje hypertonické

(osmolalita rovna nebo větší než 340 mOsmol/kg)

 

Tato skupina nápojů slouží k doplnění nejen tekutin, ale zejména celé řady látek po sportovním výkonu. Z tohoto důvodu nalezneme v těchto nápojích vyšší množství vitamínů, minerálů, stopových prvků, sacharidů, bílkovin a dalších látek. Nápoje z této skupiny lze také použít jako náhradu za normální jídlo nebo v případě redukčních diet.

Kvalita všech výše jmenovaných skupin nápojů, které můžete koupit ve fitcentrech, specializovaných obchodech či MLM výrazně kolísá. Měli byste se vyhnout nápojům obsahujícím syntetická či přírodně identická aditiva. Vstřebatelnější formy minerálů (důležité zejména pro iontové nápoje) jsou také důležitým ukazatelem kvality, protože právě vstřebatelnost může kolísat s ohledem na použitou formu řádově od jednotek procent až po 90-100 procent s ohledem na použité sloučeniny. Údaje o vstřebatelnosti konkrétních solí ale na obalu nenajdete, k tomu jsou potřeba alespoň základní znalosti chemie. Rozdíly budou i ve formách použitých sacharidů a celé řadě dalších látek. Pokud se chcete orientovat i v těchto rozdílech, je lepší absolvovat vhodný kurz, kde tyto znalosti můžete získat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno