Roman Šmucler – sprinty mě nikdy nebavily

0

Známý zubař a moderátor si již příští neděli zaběhne na Letné 4 km pro Paraple.

Doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. (* 8. července 1969 Praha)- zubař, specialista na laserovou a estetickou medicínu, vysokoškolský pedagog, podnikatel, scénárista a v neposlední řadě i známý moderátor se chystá příští víkend na narozeninový běh pro Paraple.

Sám o sobě říká: „V pětačtyřiceti se cítím na vrcholu sil a chci si všechno, co život nabízí, užít…….Po čtyřicítce má chlap dvě možnosti: začne dědkovatět, nebo sportuje. Já nikdy nebyl fanda sportu, v dětství si ze mě dělali legraci. Ale před pár lety jsem pochopil, že musím běhat, jinak to bude špatné.“

Patříte k lidem, kteří zvládají spoustu aktivit. Máte vlastně několik povolání (k tomu zcela odlišných), stíháte se věnovat dceři a zároveň milujete sport. Působíte dojmem člověka, který neumí zpomalit, který dokáže odpočívat jedině aktivně. Dokážete se někdy úplně zastavit, půl dne třeba lenošit, jen se třeba dívat na oddychový film v televizi?

Samozřejmě, jinak bych skoro explodoval…Filmy miluji a musím vidět, co je v televizi.

Dalo by se o nějakém sportu říct, že je vaší srdeční záležitostí? 

Běžky- nejlepší sport na světě. Ale miluji i kolo, byť mi přivodilo řadu úrazů, jako i běh- také jsem se polámal. Občas golf a sjezdovky.

Kdy jste začal s běháním?

V Bostonu jako učitel. Studenti se mě ptali, za kolik jsem měl poslední maraton, a nechápali, že neběhám aspoň 10km. Já neběžel před tím 15 let. Vyběhli jsme spolu, naučili mě jogging a za první večer jsme dali 7 km….

Byly pro vás běžecké začátky těžké, nebo to šlo „samo“?

Ono je to o tempu, když Vás vede počítač, je to v pohodě. S přibývajícím tréninkem jenom běžíte rychleji.

Bydlíte v centru Prahy. Kam si chodíte nejčastěji zaběhat?

No kvůli tomu bydlím v centru, že se tu krásně běhá! Mosty, třeba Karlův ráno, nábřeží Vltavy, Petřín, Letná!

Lákají Vás běžecké závody?

Nutí mě trénovat, absolvuji tak 3 ročně.

Kolik nejvíc kilometrů jste uběhl v kuse? Sledujete to vůbec? Co nějaké technické běžecké vychytávky (sporttester, běžecké aplikace) – používáte je nebo si chodíte pravidelně jen tak vytvořit zásobu endorfinů?

Já si měřím krokoměrem pohyb každý den a snažím se, aby to nebylo pod 10000 kroků. Rozumná maximální délka běhů, kterou absolvuji systematičtěji, jsou půlmaratony.

Když nazujete běžecké boty a vyběhnete na svou oblíbenou trasu, dokážete úplně vypnout? Dokážete se dostat do stavu „flow“ – splynutí? Nebo při běhu myslíte například na své pracovní povinnosti?

Já nejvíce přemýšlím a pracuji právě při běhu.

Zkusil jste někdy běhat naboso, případně v minimalistických botách?

Zkusil- měl jsem z toho spoustu problémů. Mám na střídačku takové boty, ale používám je jen s rozumem a na vystřídání…

Příští víkend vyrazíte na Letnou na Běh pro Paraple. Letos poprvé se poběží i delší běh na 4 kilometry. Poběžíte na pohodu, nebo Vám to nedá a zkusíte poměřit síly se spoluběžci?

Já poběžím svým tempem, na pohodu to není, ale určitě nevyhraji….

Dáte si potom i nějakou tu stovku? S kým?

Ne, sprinty mě nikdy nebavily …

Před patnácti lety se Michal Horáček vsadil se svým přítelem o sto tisíc, že uběhne 5 km rychleji než on. Díky této sázce vlastně vznikl Běh pro Paraple. Vy jste člověk, který má rád výzvy. Šel byste do něčeho podobného?

Já si vystačím se svými tréninkovými cíli, dělat z toho životní program, na to nemám bohužel čas.

Díky za odpovědi.

15. ročník benefiční akce Běh pro Paraple se koná v neděli 8. června 2014 od 14.00 v Letenských sadech na Praze 7. Poběží se jako každý rok 100 metrů  – sprintem nebo volným stylem. Jednotlivci, skupiny i firmy tak mohou vyjádřit solidaritu s lidmi na vozíku. 


Letos přibyly také dvě novinky: závod handbiků a narozeninový závodní běh na 4 kilometry pro nadšené běžce a běžkyně. Program vyvrcholí večerním dvojkoncertem TOMÁŠE KLUSE a kapely ČECHOMOR.

Vybrané startovné bude plně využito na činnost Centra Paraple, které letos slaví 20 let od svého vzniku. Pro návštěvníky bude připraven zábavný doprovodný program pro děti i dospělé.
Všechny podrobnosti najdete na www.behproparaple.cz nebo na facebooku

 

 

 

 

FOTO: Česká televize
Zdroj: novinky.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno