Chia semínka – jídlo běžců

0

Tento poklad Aztéků vám dokáže zajistit během vašich tréninků či závodů dostatek energie i optimální hospodaření s vodou.

Chia (čte se “čia”) semínka dokáží bojovat s řídnutím kostí, umí podpořit imunitu i správnou funkci orgánů jako jsou plíce, játra, ledviny či žlučník. Zlepšují hojení ran, podporují správnou funkci srdce a cév, známý je také jejich protizánětlivý účinek, pozitivní vliv na cholesterol i fakt, že příznivě ovlivňují hladinu krevního cukru.

Semínka chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské, která roste v zemích Jižní a Střední Ameriky, kde se pěstuje více než 4 000 let. Chia bývala kdysi tak ceněná, že je Aztékové posílali svému vládci jako dar.  

Zájem o tuto potravinu celosvětově vzrostl v posledních letech zejména díky knize Christophera McDougalla “Born To Run”(Zrozeni k běhu), ve které je toto jídlo zmíněno ve spojitosti s až nadlidskými výkony běžců z kmene Tarahumarů v Mexiku. Ti bez většího úsilí zaběhnou trasu delší než sto mil a porážejí i nejlepší atlety světa. Proto jsou semínka chia často označována jako „jídlo běžců“.


Čím jsou chia semínka tak výjimečná?

Tato drobná semínka jsou skvělá především kvůli svému vyváženému složení – 100 g semínek obsahuje přibližně 40 g sacharidů, 20 g bílkovin a 30 gramů tuků, z čehož více než 20g tvoří omega-3 mastné kyseliny (to je více než obsahuje losos či lněná semínka). 
Hodně lidí trpí nedostatkem omega-3 mastných kyselin. Ne každý prostě miluje ryby nebo olivový olej či zařazuje pravidelně do svého jídelníčku lněná semínka.  Připomeňme si, že omega-3 příznivě ovlivňují imunitní systém, přispívají ke správnému rozvoji mozku a nervové soustavy, podporují schopnost koncentrace, mají prokazatelně pozitivní vliv na srdce a cévy, na správnou činnost kardiovaskulárního systému, snižují hladinu cholesterolu, mají pozitivní vliv na pohybový aparát, zejména na klouby a chrupavky, což každý sportovec ocení. Dále mají protizánětlivé účinky, ulevují při lupence, redukují příznaky migrény a v neposlední řadě jsou důležité pro naši kůži, vlasy i nehty. Byla provedena i studie, ve které se prokázalo, že lidé, kteří mají dostatek omega trojek, mají mnohem nižší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou.


A tím výčet všech skvělých vlastností ještě zdaleka nekončí. Semínka jsou i zdrojem vlákniny a velmi příznivě působí na lidské zdraví i svým obsahem vitamínů (A, B1, B2, B3, B5, B6, B15, B17, C, D, E, K) a antioxidantů. Jsou úžasným zdrojem minerálů, především vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu a železa, jejichž doplňování při běhání asi není potřeba příliš zdůrazňovat.

Semínka chia mají vynikající hydrofilní vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu – 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x. Jsou lehce stravitelná a dají se přidat téměř do jakéhokoli jídla či nápoje (nemají nijak výraznou chuť).


Chia semínka a vliv na naše zdraví

– mají protizánětlivé účinky

– jsou skvělou prevencí proti odvápnění kostí

– díky obsahu antioxidantů posilují naši imunitu

– jsou ideální potravinou pro diabetiky, protože gel, který se z nich tvoří, zpomaluje proces trávicích enzymů a tím ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Tím, že chia přispívají k prodloužení intervalu přeměny sacharidů na jednoduché cukry, nedochází k výkyvům hladiny krevního cukru, což zabraňuje stavům, kdy nás „honí mlsná“. Pokud tedy máme snahu hubnout, bylo by vhodné zařadit semínka do našeho jídelníčku.

– obsahují 8 esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí vyrobit – jsou vhodné pro vegetariány a vegany

– mají pozitivní vliv na zdraví naší pokožky, vlasů a nehtů

– přirozeně podporují vytrvalostní výkony

– podporují tvorbu svalové hmoty

– snadno se vstřebávají, jsou lehce stravitelné, podporují metabolismus a trávení

– jsou vhodné pro děti (dají se snadno vmíchat do různých kaší, neovlivní chuť), těhotné i kojící ženy

– neobsahují lepek ani cholesterol

– mají díky vláknině a obsahu zdravých tuků skvělou sytící vlastnost a tudíž jsou vhodné pro všechny, kdo se snaží omezit množství jídla a redukovat svou váhu

– snižují krevní tlak (lidé, kteří mají nízký tlak nebo berou léky na ředění krve, by měli použití semínek konzultovat se svým lékařem)

Chia semínka ve formě gelu jsou vhodná před i po sportovním výkonu – obsahují ideální poměr makroživin a pomáhají doplnit ztracené minerály, přispívají k vnitřní hydrataci těla a pozitivně ovlivňují i hladinu cukru v krvi a tím i přísun energie nutné pro vytrvalce. Také pomáhají tělu s následnou regenerací.

Chia semínka lze dnes běžně koupit v prodejnách se zdravou výživou. Cena se pohybuje okolo 60,- Kč za 100g. Při koupi většího balení můžete výrazně ušetřit. Dají se sehnat bílá i tmavá semínka. Bílá semínka bývají o něco dražší, ale jinak se výrazně svým výživovým složením neliší od těch tmavých.

Chia semínka se v Mexiku používají pro přípravu osvěžujícícho výživného nápoje “chia fresca”.  Recept je velice jednoduchý: smíchají se 2-3 lžičky semínek s 250 ml vody. Po odstátí cca 15 min. se přidá sirup z agáve, limetka, event. lístek máty a všechny ingredience se promíchají. Pokud nemáte limetku ani sirup z agáve, postačí i trocha cukru a pár kapek citrónu. Vznikne vám tak skvělý energetický nápoj, který je vhodné pít před, během nebo po náročném fyzickém výkonu.

 

Teď v létě si můžete přidat i jahody, případně si připravit i banánový „CHIA SMOOTHIE“ – semínka s vodou nebo pomerančovým džusem rozmixujeme s banánem. Takto si můžete nekonečně obměňovat ingredience a popustit uzdu vaší fantazii a přizpůsobit nápoje s chia semínky vašim chuťovým buňkám.


Chia semínka si můžete vmíchat do jogurtu či tvarohu, posypat si jimi zeleninový salát, používají se i do pudinků, kaší, vaječných omelet i do masových směsí, při výrobě domácího chleba, přidávají se k zapečené zelenině (např. brokolici), mohou se používat jako pojivo do těsta místo vajíček, dají se z nich upéct i sušenky. Chia semínka opravdu nepotřebují žádnou speciální a složitou přípravu.


NÁŠ TIP
Připravte si ráno vynikající výživnou kaši: 2 – 3 lžičky semínek chia smíchejte s šálkem teplého mléka a nechte cca 10 minut stát. Zamíchejte, přidejte kousky oblíbeného čerstvého ovoce, případně přidejte rozinky a oříšky, můžete dosladit medem a máte hotovou rychlou snídani nebo svačinu.


Pár slov na závěr
Těžko si můžeme myslet, že pokud budeme denně jíst semínka chia, stanou se z nás superběžci a naše výkony se přiblíží běžeckým schopnostem Tarahumarů :-)). Nikdy nemůžeme vytrhnout jen jednu věc z celkového životního stylu a myslet si, dojde k závratným změnám. Pokud bychom chtěli maximálně přizpůsobit svou běžeckou přípravu „tréninku“ mexických indiánů, museli bychom začít zahozením svých běžeckých bot, založit svůj jídelníček na mleté kukuřici a fazolích, pravidelně flámovat a opíjet se kukuřičným pivem, zapomenout na zahřátí a protažení svalů, atd….. stejně by to nestačilo – těžko kdy napodobíme životní podmínky, klima, či každodenní zvyky Tarahumarů. 
Nicméně pokud semínka chia v přiměřeném množství zařadíme do svého jídelníčku, prospějeme svému zdraví a to je základem naší běžecké výkonnosti. 
A hlavně nesmíme zapomínat na slova Christophera McDougalla, že „skutečné tajemství Tarahumarů je, že nezapomněli, jaký je to pocit běhat s radostí.”

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno